Bulken voor spiermassa –en krachtopbouw

Je hoort het woord ‘bulken’ vaak vallen in de sportschool. Veel mensen die zeggen ik ben aan het bulken, maar dit is voor vele het excuus om lekker alles naar binnen te werken wat ze maar willen. Ik heb hier niks op tegen, iedereen moet doen wat hij /zij wilt. Maar als je gaat bulken dan zijn er nog wel wat verschillende dingen om rekening mee te houden.

 

Allereerst, wat is bulken precies?

Een periode van tijd waarbij je gefocust bent op het opbouwen van spiermassa en kracht waarbij je aankomt in gewicht, dit is niet alleen maar spiermassa wat je aankomt, maar ook vet. Dit is een bijkomend effect van bulken omdat je meer kilocalorieën eet dan dat je nodig hebt. Maar de hoeveelheid vet wat je aankomt kun je zelf in hand houden. In de sportschool probeer je om elke keer weer wat meer gewicht te verplaatsen, dit kan daadwerkelijk meer gewicht zijn of een hoger aantal sets of herhalingen (progressive overload). Dus je eet wat meer en je traint wat harder dan dat je eerst deed.

 

Wat voor soorten heb je allemaal?

 

Wanneer moet je dan bulken?

Dit hangt volledig van jouw doel af en hoe je er nu uitziet. Ben jij net beginnend in de sportschool en je een bent magere kerel van 185cm en 65kg met alle respect. Maar dan is het verstandig om te gaan bulken voor minimaal een jaar. Als je dan ook nog serieus traint kan je heel veel spiermassa aanmaken en sterker worden in de gym. Ben je 185 cm en 97kg? Dan is het misschien niet verstandig om te gaan bulken, omdat je dan nog meer vetmassa aankomt. Dan kun je beter gaan cutten en goed blijven trainen, dan is het zelfs nog mogelijk om af te vallen en spiermassa aan te maken tegelijk. Is jouw lichaamsvetpercentage tussen de 10-15% dan raad ik aan om een bulkperiode van 6-8 maanden te doen. Maar dit is helemaal afhankelijk van jouw doelen natuurlijk. Klik hier om te zien wat een goede vergelijking is qua lichaamsvetpercentage.

 

Wil je meer weten over het proces van “Bulken” en “Cutten”? Stuur mij dan een berichtje naar info.lighthousefitness@gmail.com

Ben je geïnteresseerd in coaching bij Lighthouse Fitness? Kijk dan op mijn site voor meer info.